Knuffel je gezond!

Knuffel je gezond!

Vandaag is het Wereld Knuffel dag. Gewrongen tussen #MeToo en het ‘afsluiten van een sekscontract’ lanceert TIPz dit jaar een knuffelcampagne.

‘Ik ben hem kwijt, ik ben hem kwijt, ik ben hem kwijt” er sijpelt een deuntje van Brigitte Kaandorp binnen. En ik denk, we zijn hét kwijt. De voeling, de zin om te observeren waar de grens van onszelf en die van de ander ligt…zodat we die grens kunnen respecteren.

Het is echter belangrijk om veel te knuffelen. Er komt oxytocine vrij in ons lichaam en dat maakt ons gezond. In een reeks artikels onderzoeken we de betekenis van een knuffel. In een poging de kracht te ontrafelen en te pleiten voor meer oprechte, kosteloze, deugddoende en fundamentele zorg voor onszelf en elkaar.

Een van de mooiste momenten van het voorbije jaar was toen ik een vrouw, een mantelzorgster vroeg ‘Wat heb jij nu nodig?’ En nog voor ze woordelijk antwoordde, gaf ik haar een knuffel. Achteraf vernam ik dat dit precies was wat ze nodig had. Ik ervoer het als een groot cadeau.

De voorbije weken kon je meedingen naar gratis tickets voor ons festival in het najaar. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Je kan nog steeds een foto van jouw unieke knuffelmoment doorsturen. We gebruiken hem graag om deze campagne mee vorm te geven. Zo werd de prent in dit artikel ook opgebouwd, met knuffelfoto’s. Dank je wel aan iedereen om foto’s te delen, en aan Sophie om er vorm aan te geven!

En nu…knuffelen maar.

Celine Berckmoes
celine.berckmoes@tipz.be