Mag Parkinson bestaan?

Mag Parkinson bestaan?

IMG_4760 IMG_4759 IMG_4762

Of nog … ‘mag ik mét de ziekte van Parkinson bestaan?’

Een keiharde vraag die je moeilijk onberoerd kan laten maar toch…al dan niet uitgesproken, zien we deze vraag terugkomen. En het feit dat deze vraag leeft, is op zich al een schrijnend teken aan de wand.

Hoe gevoelig is dit onderwerp eigenlijk? Ons gastenboek, gelegd op de tentoonstelling in het UZA, licht een tipje van de sluier.

Daar waar de één opluchting voelde en verwoordde wat voor hem of haar deze verademing teweegbracht. Daar op diezelfde plek, op diezelfde bladzijde doorkraste een ander woord na woord in alle kleuren.

Om het verder te verzwijgen in alle talen?

Het brengt nogmaals de boodschap “De ziekte van Parkinson zou niet mogen bestaan.” Maar we kunnen er niet omheen. Op dit moment leven ongeveer 35.000 Belgen met deze ziekte. Dag in dag uit. Ze dragen deze ziekte vaak in stilte en nog vaker in eenzaamheid. Het wordt tijd dat we hierover durven spreken. Hoe moeilijk dit voor elk van ons ook is.

We weten het niet. We weten niet precies wat er die dag omging in het hoofd van deze persoon. Maar wat duidelijk wordt, is de onmacht, de angst, de boosheid, de frustratie, de onbeholpenheid, de complexiteit en de wanhoop die wordt uitgelokt. Vanuit dit oogpunt begrijpen we de neiging om het allemaal kleiner te maken, om het weg te willen drukken. Om het gegeven proberen niet te laten bestaan…het doet wat met een mens.

Je kan de impact die de ziekte van Parkinson heeft op een mensenleven verminderen door erover te communiceren op jouw manier, op jouw moment. Misschien helpt een activiteit zoals Park-in-zon op zondag 27 augustus jou om weer wat stappen te zetten. We wensen je alvast veel moed en sterkte om elkaar te zoeken en te vinden. 

Celine Berckmoes
celine.berckmoes@tipz.be